Kostas Choumis, fotbalistul grec care s-a îndrăgostit de România și a devenit Constantin Humis

Născut pe 20 noiembrie 1913 la Pireu, în Grecia, Kostas Choumis avea să devină unul dintre cei mai apreciați atacanți ai anilor ’30 atât în Grecia, cât și și România.

A debutat ca fotbalist profesionist la Ethnikos Pireu, echipă cu care a câștigat Divizia Sud în Grecia, înainte de înființarea ligii naționale, iar în prima ediție a acesteia (1934-1935) a fost golgeterul competiției. Pentru naționala Greciei, Choumis a evoluat de 9 ori, marcând 7 goluri. A fost coșmarul României, marcând mai multe goluri împotriva ”tricolorilor”, fapt care a atras atenția conducătorilor de la Venus București, care l-au convins, cu mulți bani, să joace aici.

A câștigat de trei ori campionatul cu marea rivală a Ripensiei, Venus (1936-1937, 1938-1939, 1939-1940), și, după 5 ani în România, a fost convocat și la echipa națională, pentru care, sub numele de Constantin Humis, a evoluat de două ori, marcând un gol. Rămâne în istorie drept primul marcator pentru o echipă românească în competițiile europene, în primul tur al Mitropa Cup 1937, în meciul Venus – Ujpest.

După Venus a jucat la Karres Mediaş („strămoașa” lui Gaz Metan), unde pentru un sezon a fost coleg și cu fostul ripensist Ștefan Dobay. Costică Humis a agățat ghetele în cui după o scurtă perioadă la ITA Arad. S-a întors în Grecia, unde a mai activat ca antrenor, și a murit în 1981, pe 20 iulie, la Atena.

Sursa foto: libertatea.ro

Vali Silaghi

Articol scris de