UTA baronului Neumann și a lui Petschowski

Foto: UTA la 30 septembrie 1970, înaintea returului din 16-imile de finală ale CCE, cu Feijenoord (ortografia de atunci a denumirii lui Feyenoord) de la Arad, 0-0, scor care i-a calificat pe arădeni. Feijenoord era deținătoarea ”en titre” a CCE și a Cupei Intercontinentale (trofeu cucerit în urmă cu doar 21 de zile!) (sursa: araduta.wordpress.com)

Cel mai celebru club din zona Crişanei și marea rivală a Politehnicii Timișoara, UTA Arad, a fost înfiinţat în 1945, de către baronul Francisc von Neumann, cel care a dat şi numele din ultima perioadă al stadionului echipei. (Stadion demolat în 2014, pe locul său urmând a se construi altul nou, modern).

UTA, numită la început ITA, apoi Flamura Roşie UTA, a cucerit titlul naţional de şase ori (1946/47, 1947/48, 1950, 1954, 1968/69, 1969/70), doar bucureştenele Steaua, Dinamo şi Venus având mai multe titluri, iar timişoreana Chinezul, acelaşi număr ca şi UTA. Clubul arădean, supranumit ”Bătrâna Doamnă”, are în palmares şi două Cupe ale României (1947/48, 1953).

Sigla UTAÎn cupele europene, UTA s-a remarcat prin eliminarea deţinătoarei ”en titre” a CCE şi Cupei Intercontinentale, Feyenoord (a cărei denumire era ortografiată, atunci, Feijenoord), în CCE 1970, precum şi prin participarea în sferturile de finală ale Cupei UEFA (1971/72), la prima ediţie a competiţiei sub acest nume.

La UTA s-a afirmat timișoreanul Petschowski, cel care, până la apariția lui Dobrin, va fi considerat cel mai mare jucător din istoria fotbalului românesc.

Din 2008, anul ultimei prezenţe în Liga I, și până în 2014, când s-a desființat, UTA a evoluat în eşalonul secund.

În vara anului trecut, UTA a reapărut, palmaresul fiind obținut în instanță, preluând locul lui UTA Bătrâna Doamnă din liga secundă. UTA Bătrâna Doamnă se înființase în 2013 și tocmai ocupase locul 3 în Liga a II-a și ratase promovarea în Liga I, la baraj, pentru al doilea an consecutiv (de astă dată contra lui ACS Poli). În termeni regulamentari, se poate admite că UTA s-a reînființat și a absorbit pe UTA Bătrâna Doamnă.

Octavian Stăncioiu

Articol scris de