Avancronica marelui derby

Astăzi, sâmbătă, 7 martie, ora 16, pe stadionul Dan Păltinișanu din Timișoara, parțial în nocturnă (actualizare 7 martie, ora 19: n-a fost, până la urmă, nocturnă), se va disputa marele derby. Ripensia Timișoara – ASU Politehnica Timișoara, din etapa a 19-a (a doua a returului și, totodată, a sezonului de primăvară) a Ligii a IV-a Timiș (D4), ediția 2014/15. Meci între cele mai frumoase proiecte din fotbalul timișorean al ultimilor ani. Cel mai mare derby, probabil, al eșalonului al 4-lea timișean de după Revoluție.

În clasament, ASU Poli e lider, cu 50 puncte, fără înfrângere (16 victorii și două egaluri în cele 18 meciuri), iar Ripensia e pe 2, cu un punct mai puțin și o singură înfrângere (chiar cu ASU Poli, 1-2 în deplasare, în etapa a 2-a, la 16 august, într-un meci disputat pe stadionul CFR, fără spectatori, alb-violeții având terenul suspendat). Pe locul 3 este CS Dumbrăvița, cu 45 puncte, însă e clar că lupta pentru șefie se dă doar între Poli și ”Ripi”. Seria are 18 echipe, locul 1 urmând să susțină barajul de promovare în Liga a III-a (D3).

În etapa precedentă, a 18-a, prima a primăverii, sâmbăta trecută, Ripensia a învins cu 6-1 pe CS Giroc (în deplasare), iar Poli, cu 3-1 pe CS Ghiroda (acasă), echipa care a câștigat seria în sezonul anterior.

Meciul de azi va fi arbitrat de Cătălin Botaș (centru), Raul Ghiciulescu, Bogdan Gheorghioiu (asistenți), Claudiu Gaitin (rezervă), Daniel Neagoe, Alexandru Manea (adiționali), iar observatori vor fi Ioan Igna, Nicolae Grigorescu, Nicușor Tanasoglu; toți sunt din Timișoara. Botaș este arbitru de Liga a II-a, iar arbitri adiționali și nu mai puțin de trei observatori vor fi în mod excepțional, având în vedere importanța acestui joc.

Ioan Igna este unul dintre cei mai mari arbitri pe care i-a avut vreodată fotbalul românesc (delegat la turneele finale CM de tineret U20 1981, JO 1984, CM 1986, CE 1988, precum și la finala Cupei UEFA 1987, a arbitrat la linie finala CCE 1983 și finala CE de juniori U18 1980; fost observator UEFA, fost președinte al CCA; singurul “cavaler” român delegat la toate cele trei mari turnee internaţionale – CM, CE, JO – şi ultimul central român prezent la un turneu final de CM sau CE).

Nicolae Grigorescu este cel mai mare arbitru asistent din istoria fotbalului românesc (delegat la turneele finale CM 1998, CE 2000, CM de tineret U20 1997, precum și la finala Ligii Campionilor 1995 și la finala Cupei UEFA 1998; ultimul abitru român prezent la un turneu final de CM sau CE; fost observator UEFA, fost președinte al CCA).

Stadionul ales de Ripensia, în mod excepțional, ca teren propriu pentru această partidă (”Ripi” evoluând în mod normal pe unul dintre terenurile complexului respectiv), Dan Păltinișanu din Timișoara, a fost inaugurat în 1963, purtând atunci numele de 1 Mai. Are, acum, după mai multe etape de renovare, 32.972 de locuri (toate pe scaune), cu tribuna I parțial acoperită și instalație de nocturnă, găzduind, de-a lungul timpului, meciuri (inclusiv oficiale) ale naționalei României, meciuri în cadrul Ligii Campionilor și grupelor Ligii Europa, finala Cupei României și partida demonstrativă , dar și meciuri de rugby și concerte Lepa Brena și Shakira. Este al doilea stadion ca mărime, la ora actuală, din țară, după Arena Națională din București, stadionul național al României. Dan Păltinișanu poartă numele fostului căpitan polist din anii ’70-’80 și a fost stadionul pe care a jucat acasă Politehnica Timișoara cea ”clasică” (palmaresul acesteia neaparținând, momentan, niciunei grupări). Echipa care are în acest moment terenul propriu pe această arenă, ACS Poli Timișoara, evoluează azi în deplasare, cu FC Bihor, în Liga a II-a.

ASU Politehnica aparține Universității Politehnica din Timișoara (UPT), al cărei rector este prof. univ. dr. ing. Viorel-Aurel Şerban. Clubul are culorile tradiționale poliste, alb-violet, posedă ca teren propriu baza Știința din Timișoara, este susținut de fantastica galerie polistă Druckeria și a ratat (locul 2 în D4) în sezonul trecut participarea la barajul de promovare în D3. Gruparea a fost înființată în 1998, sub denumirea de Știința, pornind din Campionatul Municipal Timișoara (D6, ultimul nivel competițional din jud. Timiș). În 2002, pe când se afla în D3 (nivelul maxim la care a ajuns) și se numea CSU Politehnica, a fuzionat cu AEK București, luând naștere un club nou, Politehnica AEK Timișoara (în D1). Echipa UPT se reînființează în 2003, cu denumirea actuală, de ASU Politehnica, evoluând la nivel maxim în D4. În 2012, clubului i s-a alăturat Druckeria. ASU Poli a câștigat ediția trecută a Cupei României, faza județeană Timiș, când a eliminat, în turul al II-lea, chiar pe Ripensia (0-0 d.p., 3-2 l.d., la 4 iunie 2014, cu Ripensia gazdă pe stadionul timișorean Electrica; meciul de azi este al treilea oficial între ”Ripi” și ASU Poli).

La alb-violeți, este indisponibil golgeterul (10 goluri în acest sezon) Sergiu Iorgovan (n. 1993), din motive de sănătate (Ripensia are tot lotul apt de joc). Din lot, să reținem numele lui Leonard Naidin (n. 1979, căpitanul echipei, fost, inclusiv în Liga I, la Politehnica Timișoara, FC Bihor, Dinamo, Politehnica Iași, Neftci Baku, CS Mioveni, fiul lui Alexandru Naidin, fost jucător de D1 la Jiul Petroșani, în anii ’70), Octavian Drăghici (n. 1985, fost, inclusiv în prima divizie, la UMT, Fortuna Covaci, CS Otopeni, UTA, Universitatea Cluj, Gaz Metan Mediaș, venit în iarnă de la FC Olt Slatina), Carol Taub (n. 1993, dorit, în ultimul timp, de Gaz Metan Mediaș, Astra Giurgiu și Dinamo!!), Mădălin Stancu (n. 1992, dublu campion național de juniori cu FC Timișoara, pentru care a jucat și în D2, fost și în Liga I, la Gloria Bistrița, venit în iarnă de la FC Bihor), Adrian Neagoie (n. 1985, fost la CFR Timișoara, Fortuna Covaci, Petrolul, Oțelul și CS Otopeni), Samuel Feraru (n. 1994, de cinci ori campion național de juniori cu LPS Banatul, fost la tineretul echipei italiene Parma), Cristian Gălan (n. 1988, fost la FC II Timişoara și Fortuna Covaci), Lucian Gavriluță (n. 1989, fost la FC Timișoara, pe lista UEFA pentru Cupa UEFA în 2008).

Antrenorul echipei este Sorin Brîndescu, numit în iarnă, în locul fostului internațional Paul Codrea. Până atunci, Brîndescu a fost director sportiv la club, iar în trecut a fost antrenor secund al naționalei de juniori U18 a României. El este fiul lui Tiberiu Brîndescu, fost jucător de primă ligă la UTA (cu care a câștigat două titluri naționalei, în 1969 și 1970!), cunoscut antrenor timișorean la nivel juvenil.

Pe lângă M. Stancu și Drăghici, în iarnă au mai venit Florin Rusu (FC Caransebeș), Budur (CS Ghiroda), Cosmin Ion (FC Argeș 1953), Alexandru Contescu (CFR Timișoara, el fiind fiul cel mare al lui Cristian Contescu); au plecat Ionaș (Germania – eșaloane inferioare), Făgețan, Maranescu (Cocoșul Orțișoara) și Popoviciu (fostul căpitan al echipei, Progresul Gătaia). În iarnă, Drăghici a fost dorit și de Ripensia și a fost în pregătiri cu echipa de primă ligă Concordia Chiajna.

La startul partidei de azi se anunță 9ºC și soare.

Octavian Stăncioiu

Articol scris de