Ripensia, prima câștigătoare a Cupei României, în 1934

Foto: Ripensia cu trofeul, la 30 septembrie 1934 (sursa: ”Fotbal vest”)

În prima ediție a Cupei României, la care au participat 68 de echipe și a luat startul la 24 septembrie 1933, Ripensia a întâlnit doar formații de prim eșalon. A debutat la 1 aprilie 1934, la Sibiu, spulberând echipa locală Șoimii. În drumul spre finală, ”Ripi” a eliminat marea ei rivală, Venus, 6-3, scor de tenis, în sferturi, precum și ambele arădene din Divizia Națională.

Cupa României 1933/34
16-imi de finală: Șoimii Sibiu – Ripensia 0-7
optimi de finală: Ripensia – Gloria CFR Arad 6-4
sferturi de finală: Ripensia – Venus 6-3
semifinale: AMEFA Arad – Ripensia 1-3

Finala cu ”U” s-a jucat la 8 iulie, cu exact o săptămână înaintea primei manșe a finalei campionatului național (în care Ripensia avea să piardă titlul în fața Venusului). Nu pe teren neutru, ci pe arena Electrica din Timișoara (chiar terenul propriu ripensist). Tocmai de aceea, clujenii anunță că ei consideră meciul amical, utilizând deliberat doi jucători fătă drept de joc (pe Orza și pe A. Baciu). Fostul și viitorul ripensist Sepi II, acum la ”U”, fusese accidentat grav în semifinale. În fața a 3.000 de spectatori, gazdele înving cu 3-2 (2-1), după ce alb-negrii egalaseră de fiecare dată, golul victoriei fiind marcat de Ciolac, cu cinci minute înainte de final. Deheleanu se accidentează grav.

Universitatea contestă meciul, cerând – pe bună dreptate – anularea rezultatului și rejucarea pe un teren neutru. Obține acest lucru, chiar cu aprobarea conducerii Ripensiei, dar timpul trece și nu se stabilește data. După vacanța de vară, se intră în noul sezon!

Viitorul rege Mihai I și Vaida-Voevod

În sfârșit, la 30 septembrie, de la ora 15:30, adică la aproape trei luni de la primul meci, în Capitală, pe cel mai impozant stadion al țării (numit după război Republicii, demolat de Ceaușescu pentru lucrările de la Casa Poporului), are loc prima finală oficială din istoria Cupei României. Asistență numeroasă, 6.450 de plătitori (322.000 de lei încasări). Prezent, Excelenţa Sa Mihai I şi suita regală. ”Fluieraș”, celebrul Denis Xifando. Ripensia, cu un ”11” foarte apropiat de cel ”clasic”, dar și cu nepotul președintelui clubului, Cornel Lazăr, în teren. ”Șepcile roșii” aliniau nume precum Sepci, timișoreanul Gain, Orza și Ploeşteanu (ultimul, viitor mare antrenor).

Meciul în sine n-a avut istoric. Vicecampioană în vară, Ripensia s-a impus la scor. După 20 de minute era deja 2-0, printr-o ”dublă” reușită de Dobay în doar două minute. Cealaltă extremă, Bindea, venit de la România Cluj, a punctat și el de două ori. S-a terminat 5-0, tabela fiind închisă, ca și în primul meci, în min. 85…

Transmisibil, trofeul a fost realizat cu contribuţia financiară a lui Alexandru Vaida-Voevod, om politic şi, în momentul startului competiției, prim-ministru, el ”patronând” această primă ediție a Cupei României. Căpitan în acest meci, Bindea i-a pus în piept lui Vaida-Voevod, la final, insigna Ripensiei!

Interesant este că cele două echipe își disputaseră, cu un an în urmă, și finala primei ediții în sistem divizionar a campionatului național, tot ”Ripi” având câștig de cauză.

Ripensia – Universitatea Cluj 5-0 (3-0)

Finala Cupei României 1933/34
30.09.1934, București, stadion ONEF, spectatori 10.000.
Au marcat: 1-0 Dobay (18), 2-0 Dobay (20), 3-0 Bindea (41), 4-0 Al. Schwartz (48), 5-0 Bindea (85).
Arbitru: D. Xifando (București).
Ripensia: Zombory – Bürger, Hoksary – Deheleanu, Kotormany, Hrehuss – Bindea, Al. Schwartz, Ciolac, Corneluț Lazăr, Dobay.
Universitatea: Sepci – Vidrăşan, Iancovici – M. Ştefănescu, Gain, Borgia – Orza, Ploeşteanu, Ionaş, Surlaşiu, A. Baciu.

Octavian Stăncioiu

Articol scris de