Născut pe 25 martie 1926, la Budapesta, Laszlo Papp (foto dreapta) a fost, fără îndoială, unul dintre cei mai buni boxeri din toate timpurile.
A participat la prima competiție de performanță la 16 ani, în 1942, iar în 1949 câștiga primul titlu de campion național al Ungariei (șapte în total). A fost și campion european, în două rânduri, în 1949 la categoria mijlocie, iar în 1951 la categoria semi-mijlocie, însă performanțele care l-au transformat într-un sportiv legendar aveau să vină la Jocurile Olimpice.
Laci Papp a câștigat trei medalii de aur în trei ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice, prima oară la Londra, în 1948, la categoria mijlocie, apoi la Helsinki (1952) și Melbourne (1956) la categoria semi-mijlocie. În cele 13 meciuri disputate la Olimpiade, boxerul maghiar a pierdut o singură rundă, iar șase întâlniri le-a câștigat prin knock-out. Runda pierdută a fost în finala pentru medalia de aur din 1956, împotriva americanului Jose Torres, care mai târziu avea să devină campion mondial la profesioniști, la cateogria semi-grea. Doar alți doi boxeri din istorie aveau să mai câștige medalii de aur la trei ediții ale Jocurilor Olimpice, ambii cubanezi: Teofilo Stevenson (1972, ’76 și ’80) și Felix Savon (’92, ’96 și 2000).
După o carieră de amator în care a avut 55 de meciuri câștigate în prima rundă, prin KO, Papp a trecut la profesionism în 1957. Însă, cum conducerea comunistă a Ungariei nu permitea boxul profesionist, campionul olimpic a obținut o licență austriacă, antrenându-se și disputând meciuri la Viena. A învins mai mulți boxeri considerați favoriți la titlul de campion european la categoria mijlocie și, în 1964, Laci Papp semna contractul meciului pentru titlul de campion mondial. Conducătorii comuniști ai Ungariei, însă, nu foarte bucuroasă după ce boxerul îi ”fentase” boxând profesionist în Austria, au decis să nu-i acorde viză de ieșire din țară, astfel că, după doar 29 de meciuri, cariera profesionistă a lui Laszlo Papp lua sfârști, cu un bilanț impresionant: 27 de victorii (15 prin KO), 2 egaluri, nicio înfrângere.
După încheierea carierei de sportiv, Laci Papp a devenit antrneor, pregătind lotul național al Ungariei timp de 23 de ani, între 1969 și 1992. Unul dintre elevii săi, György Gedó, a câștigat medalia de aur la Olimpiada din 1972, la categoria semi-muscă.
Laszlo Papp a trecut în neființă pe 16 octombrie 2003, la 77 de ani. Cea mai mare sală polivalentă din Ungaria, inaugurată cu câteva luni înainte de moartea fostului boxer, a fost botezată cu numele acestuia în 2004.
Surse foto: Wikipedia / Deutsches Bundesarchiv