Născut pe 19 iunie 1978 într-o familie de sportivi de nivel internațional – mama la baschet și tatăl la handbal – Dirk Werner Nowitzki a fost întotdeauna cu un cap mai înalt decât colegii de grădiniță sau de școală.
După ce a încercat handbal și tenis, micul Dirk Nowitzki a îmbrățișat inevitabilul și s-a apucat de baschet. La 15 ani, înregimentat deja în echipa de baschet a orașului natal, DJK Würzburg, care evolua în liga secundă germană, viitorul star NBA a fost remarcat de fostul internațional Holger Geschwindner. Văzându-i potențialul, nonconformistul antrenor a vorbit cu familia și cu adolescentul, convingându-l să urmeze un program mai puțin obișnuit de pregătire, concentrat pe aruncări la coș și pase în detrimentul exercițiilor fizice și tactice. În plus, Geschwindner l-a încurajat pe tânărul Nowitzki să învețe să cânte la un instrument și să citească, pentru a-și dezvolta gândirea și personalitatea. De altfel, antrenorul avea să-l urmeze mai târziu în Statele Unite și să lucreze la Dallas.
La 16 ani, Dirk Nowitzki făcea deja parte din prima echipă a DJK Würzburg și progresa cu pași mari. Echipa din micuțul oraș german avea să rateze la limită, în doi ani consecutivi, promovarea în prima ligă, însă acest lucru nu a împiedicat ascensiunea fulminantă a baschetbalistului. După ce a ”scăpat” de Abitur (echivalentul Bacalaureatului) și de serviciul militar obligatoriu (pe atunci), Nowitzki a pus umărul la promovarea DJK, iar numeroase echipe din străinătate erau cu ochii pe el, Barcelona încercând să-l aconteze încă înainte de Abitur.
În 1997 și 1998, neamțul a participat la câteva turnee demonstrative organizate de Nike, unde a jucat atât cu tineri americani, cât și cu jucători consacrați ca Charles Barkley sau Scottie Pippen. Barkley a fost atât de impresionat, încât a spus „băiatul ăla e un geniu, dacă vrea să joace în NBA să-mi dea un telefon”.
N-a fost, însă, nevoie de telefonul lui Barkley, pentru că antrenorii din NBA erau cu ochii pe el. Antrenorul lui Boston Celtics, Rick Pitino, l-a invitat pe Nowtizki la o sesiune de antrenament și, când a văzut cum joacă germanul, l-a comparat cu Larry Bird, spunându-i că va fi transferat cu siguranță la Boston. Pe fir a intrat, însă Dallas Mavericks, care l-au ”suflat” pe power forward-ul de 2,13 m înălțime, în aceeași vară în care aveau să-l transfere și pe Steve Nash. Cele două transferuri s-au dovedit mai mult decât inspirate, cei doi jucători devenind buni prieteni și un cuplu redutabil pe parchet.
După un prim sezon slab, Dirk Nowitzki a reușit să se adapteze la trecerea din liga secundă germană în NBA, iar restul e istorie: de 13 ori selecționat în All Star Game, cel mai bun jucător din NBA în sezonul 2006 – 2007, contracte de zeci de milioane de dolari și, punctul culminant, campion NBA și MVP-ul finalei în 2011. Acum, la 36 de ani, cu 10.000 de recuperări și 28.000 de puncte deja marcate în carieră, Nowitzki mai are doi ani de contract cu Mavericks.
Dirk Nowitzki s-a făcut remarcat și la echipa națională a Germaniei, pe care a condus-o spre o medalie de bronz la Campionatul Mondial din 2002, când a fost cel mai bun marcator și MVP-ul turneului.
Sursa foto: complex.com