Mark Spitz, înotătorul care a câștigat 7 medalii de aur la o singură Olimpiadă

Pe 4 septembrie 1972, în timpul Jocurilor Olimpice de la München, Mark Spitz câștiga, împreună cu echipa Statelor Unite, medalia de aur la 4×100 de metri mixt.

Era cea de-a 7-a medalie câștigată de Spitz în timpul acelei Olimpiade, după cele la 100 și 200 de metri liber, 100 și 200 de metri fluture, și încă două cu ștafeta SUA, la 4×100 de metri liber și 4×200 de metri liber. Acest record a fost doborât în 2008 de un alt înotător american, Michael Phelps, care a cucerit 8 medalii la JO de la Beijing. Însă nimeni nu a putut să egaleze până acum performanța reușită de Mark Spitz în 1972 din alt punct de vedere: fiecare dintre cele 7 medalii obținute atunci a coincis cu un record mondial în fiecare dintre cele 7 probe.

Mark Andrew Spitz s-a născut pe 10 februarie 1950 în Modesto, California, într-o familie de evrei plecată din Ungaria după cel de-Al Doilea Război Mondial. Când Mark avea 2 ani, familia s-a mutat în Honolulu, Hawaii, unde viitorul campion avea să înoate în fiecare zi. La întoarcerea în California, 4 ani mai târziu, micuțul Mark a început să se antreneze și până la vârsta de 10 ani avea să stabilească nu mai puțin de 17 recorduri naționale pe diferite categorii de vârstă.

Mark SpitzDominând toate competițiile la care a participat, tânărul înotător avea să stabilească primul record mondial la 17 ani, la 400 de metri liber, acela fiind momentul când a devenit cunoscut în toată lumea. Încrezător în forțele sale, Spitz a participat la JO din Mexic, din 1968, țintind 6 medalii de aur. A fost, însă, dezamăgit, câștigând doar 2 probe, ambele cu ștafeta, reușite la care s-au adăugat o medalie de argint și una de bronz, la 100 de metri liber și fluture.

După recordurile de la Olimpiada din 1972, Mark Spitz s-a retras din viața sportivă la doar 22 de ani. A fost unul dintre primii sportivi care a profitat din plin de celebritate, semnând numeroase contracte de publicitate care i-au adus milioane de dolari. De-a lungul anilor a comentat evenimente sportive majore la televiziunile americane și, în 1991, convins de un producător de film (cu 1 milion de dolari), înotătorul a încercat să se califice pentru Olimpiada din 1992. Căsătorit și cu doi copii, Spitz nu a reușit să atingă baremul necesar (a fost cu 2 secunde mai lent), deși timpii săi erau la fel de buni sau chiar mai buni decât cei pe care îi reușea în anii ’70.

Sursa foto: markspitzusa.com

Vali Silaghi

Articol scris de