Timișoara în elita rugby-ului european

Foto: Afișul meciului tur cu Edinburgh Rugby

Acest sezon a adus rugby-ului timișorean cea mai importantă participare internațională din toate timpurile, Timișoara Saracens SCM UVT aflându-se în grupa a 5-a a Cupei Challenge.

A doua și ultima cupă europeană de rugby ca valoare, după European Rugby Champions Cup, European Rugby Challenge Cup (așa cum sună denumirea întreagă a competiției) este organizată de European Professional Club Rugby (EPCR) și s-a desfășurat pentru prima dată în acest format în 2014, fiind continuatoarea fostei European Challenge Cup, inaugurată în 1996.

În acest sezon, 2016/17, în competiție au fost cinci grupe de câte patru echipe. 20 de formații, așadar, dintre care, atenție, 18 provenite din cele trei campionate ”interne” majore ale Europei (English Premiership al Angliei, Top 14 al Franței și Pro12 al Irlandei, Italiei, Scoției și Țării Galilor).

Cele două locuri rămase au fost singurele rezervate echipelor venite din preliminarii, această fază disputându-se în sezonul anterior. Ei bine, una dintre aceste două echipe (cealaltă fiind din Rusia) a fost tocmai Timișoara noastră, care a câștigat grupa cu portughezii de la GD Direito, italienii de la Mogliano și belgienii de la Royal Kituro, iar în play-off a eliminat o altă trupă din ”Cizmă”, pe Calvisano!

Deținătoarea ”en titre” a trofeului este Montpellier Herault Rugby, iar cele mai multe trofee, trei (ultimul în 2011), le-a obținut chiar unul dintre cluburile cu care Timișoara se află în grupă, Harlequin FC Londra (finalistă a ultimei ediții). Celelalte colege de grupă ale bănățenilor au fost Edinburgh Rugby (unul dintre cele două cluburi profesioniste de rugby din Scoția, club împotriva căruia, în deplasare, la 20 ianuarie, în nocturnă, de la ora României 21:35, Timișoara a pierdut ultimul meci, 3-49) și Stade Francais CASG Paris.

Cu ultima trebuia să se întâlnească ”sarazinii” de pe Bega sâmbătă, 14 ianuarie, de la ora 14, în ultima partidă jucată în această fază pe stadionul Dan Păltinișanu din Timișoara. Numai că meciul, se știe, nu s-a mai disputat, din cauza stării groaznice a gazonului, fiind omologat cu 28-0 pentru ”cocoși”, iar gazdele primind o amendă de 30.000 de euro!!

Elevii neo-zeelandezului Grainger Heikell, campioni ”en titre” (2015) ai României, au pierdut, astfel, toate cele șase meciuri jucate în grupă, terminând pe ultimul loc, 4, cu 0 puncte.

Pentru turul următor, sferturi, s-au calificat, din grupe, locurile 1 și cele mai bune trei locuri 2. Din grupa Timișoarei s-au calificat Edinburgh (locul 1) și Stade Francais (locul 2).

Finala va avea loc la 12 mai, pe BT Murrayfield Stadium (67.800 de locuri) din Edinburgh.

Articol scris pentru săptămânalul ”Banatul Azi”

Octavian Stăncioiu

Articol scris de